Deze website gebuikt cookies. Cookies zijn kleine bestanden die worden gebruikt om uw comfort bij het bezoeken van een website op een computer of mobiel apparaat te vergemakkelijken. Ze worden ook om technische redenen gebruikt.
Zoek je info over gezondheid of geneesmiddelen?
Op zoek naar nuttige en praktische informatie over gezondheid en diensten in je apotheek? Dan ben je op je juiste plek!
De uitdrukking is al best ouderwets, dus je zou kunnen denken dat schurft ook al iets uit het verleden is. Maar de ziekte steekt de laatste jaren steeds vaker terug de kop op! Om ervan af te geraken, moet je de behandeling erg goed opvolgen en enkele hygiënemaatregelen strikt toepassen.
Van 24 tot 30 april zet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de kijker hoe belangrijk vaccinatie is ter bescherming tegen ziekte en sterfte. In de apotheek nemen we ook deel aan die campagne, en vestigen we je aandacht op verschillende aspecten. Tijd voor een prik?
Tijdens de Week van de Valpreventie wordt het voorkomen van vallen en botbreuken extra in de kijker gezet. Vallen hoeft niet automatisch te horen bij ouder worden … Preventie is mogelijk!
Om gezond te blijven moet je bewegen! Iedereen weet het, maar in praktijk… is het niet zo gemakkelijk. Daarom lanceert de Belgische Cardiologische Liga haar campagne Please Move for a Healthy Heart, van 24 april tot 6 mei. Klaar om mee te doen aan deze challenge?
Verkouden in de winter, allergisch in de lente … Onze sinussen worden zwaar op de proef gesteld. Hoofdpijn, een drukkend gevoel op ons gezicht, een verstopte neus. Sinusitis mag dan vaak voorkomen, dat maakt ze niet minder pijnlijk!
Mensen die lijden aan hooikoorts, herkennen het zeker en vast: na de winter zijn we o zo blij met die eerste mooie lentedagen, maar dan begint het gesnotter al. Wat kan je doen om je klachten te beperken en hoe kan je apotheker jou helpen?
Sinds 1 april kan je huisapotheker je een nieuwe dienst aanbieden: een medicatienazicht. Die persoonlijke begeleiding wordt volledig terugbetaald door je ziekenfonds.
De algemene verplichting om een mondmasker te dragen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen is opgeheven, maar een masker dragen blijft wel aanbevolen als er nauw contact is tussen patiënt en zorgverlener. Ook in de apotheek…
In België komt baarmoederhalskanker niet zo vaak voor, omdat ons land veel aandacht besteedt aan de vroege opsporing van die aandoening. Wist je dat meer dan 90% van de gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen kan worden door een regelmatige opsporing? Aangezien de ziekte zich geleidelijk ontwikkelt, kunnen met uitstrijkjes abnormale cellen worden opgespoord voordat er kanker aanwezig is.
Als je naar de apotheek gaat voor advies of een voorschriftvrij product, dan zal de apotheker je enkele vragen stellen om je het juiste middel of advies te kunnen geven, of je eventueel door te wijzen naar je huisarts. Veel apothekers gebruiken daarvoor de WHAM-methode, die bestaat uit vier cruciale vragen.
Puistjes als tiener? Daar heeft bijna iedereen wel last van gehad. De puberteit is wat dat betreft een moeilijke periode. Maar dat betekent niet dat we er niets aan kunnen doen. Opstoten van jeugdacne mogen niet worden gebanaliseerd, omdat ze het moreel van tieners ernstig kunnen aantasten. En natuurlijk kunnen puistjes soms ook littekens nalaten.
Voor veel vrouwen betekent het naderen van de vijftigste verjaardag ook de komst van de (peri/pre-)menopauze. Net als de puberteit gaat die natuurlijke mijlpaal gepaard met allerlei hormonale veranderingen. De menopauze betekent een echte ommekeer, zowel lichamelijk als emotioneel, maar ze is geen ziekte!