18 juni 2024
Klaar voor de zomer?
Heb je deelgenomen aan onze quiz over de grote zomerthema's? Hier zijn de antwoorden!
Zonpreventie
- Alleen UVA-stralen kunnen huidkanker veroorzaken? Juist/Fout?
Fout. Zowel UVA- als UVB-stralen kunnen huidkanker veroorzaken. Sterker nog, ze zijn de belangrijkste oorzaak.
- UVA-stralen dringen diep door in de huid, wat leidt tot veroudering en het verschijnen van rimpels.
- Hoewel UVB-stralen de vorming van vitamine D mogelijk maken, veroorzaken ze ook zonnebrand.
Vergeet dus niet om jezelf te beschermen, en niet alleen tijdens het zonnebaden! Je wordt ook blootgesteld als je wandelt, klust, buiten speelt, enz.
Ga voor meer informatie naar het artikel ‘Genieten van de zon? Denk aan je huid!’
- Zonnecrème smeren volstaat om je tegen de zon te beschermen. Juist/Fout?
Fout. Zonnecrème is natuurlijk een must om je te beschermen tegen UV-stralen en het risico op huiskanker te minimaliseren, op elke leeftijd. Maar zeggen dat het 'volstaat' is niet juist. De effectiviteit hangt af van een aantal factoren, zoals de beschermingsfactor, hoe vaak je het gebruikt, hoeveel je aanbrengt, enzovoort.
Geen enkele crème biedt echter volledige bescherming! Daarom is het essentieel om je zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon. Blijf in de schaduw tussen 12.00 en 15.00 uur en vergeet niet de UV-index te controleren op meteo.be of via een app. Je vindt al onze adviezen in het artikel ‘Veilig in de zon: tips & tricks’.
- Het UVA-logo op je zonnecrème betekent dat deze enkel beschermt tegen UVA-stralen. Juist/Fout?
Fout. Het UVA-logo omringd door een cirkel betekent dat het product voldoet aan de Europese normen voor bescherming tegen UVA-stralen. Dit wil echter niet zeggen dat dit de enige bescherming is die het product biedt. Op sommige zonnecrèmes zie je ook de afkorting ‘UVB’ staan. Zie je dit niet op jouw product? Geen paniek! In werkelijkheid is er wel degelijk bescherming tegen UVB. Je kunt dit afleiden uit de zonbeschermingsfactor (15, 30, 50, 50+, enz.) die je informatie geeft over de UVB-bescherming.
In het artikel ‘Veilig in de zon: hoe smeren?’ vind je 3 tips om het juiste product te kiezen.
- Als je voedingssupplementen neemt om je huid voor te bereiden op de zon, kan je een lager niveau van zonbescherming gebruiken. Juist/Fout?
Fout. De wetenschappelijke gegevens over deze voedingssupplementen zijn erg beperkt. Als je een kuur wilt beginnen, praat dan met een gezondheidsprofessional en… vergeet vooral niet de basismaatregelen om je te beschermen tegen de zon: zonnecrème en geschikte kleding, blootstelling vermijden tijdens de warmste uren, enz.
Lees ons artikel ‘Je huid voorbereiden op de zon?’ voor meer info over deze voedingssupplementen.
Hitte, zon en geneesmiddelen
- Zonnecrème smeren volstaat om je tegen de zon te beschermen. Juist/Fout?
Juist. Geneesmiddelen tegen acné behoren tot de zogenaamde fotosensibiliserende geneesmiddelen. Die veroorzaken abnormaal sterke reacties van de huid na blootstelling aan UV-stralen (zon en zonnebank).
In het artikel ‘Welke geneesmiddelen maken je huid gevoeliger voor de zon’ vind je een (niet volledige) lijst van de soorten geneesmiddelen die fotosensibiliserend zijn. Als je medicatie gebruikt, praat dan met je apotheker. Hij of zij kan je vertellen of de geneesmiddelen die je gebruikt daartoe behoren.
- Bij erg warm weer kunnen bepaalde geneesmiddelen het vermogen van het lichaam om de temperatuur te regelen beïnvloeden. Juist/Fout
Fout. Of toch in de meeste gevallen. Onderbreek je behandeling nooit op eigen initiatief! In het geval van bepaalde fotosensibiliserende geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor acné, is het inderdaad mogelijk om de behandeling de dag voor, de dag van en de dag na de blootstelling aan de zon te onderbreken. Dit is echter niet altijd het geval. Vraag advies aan je apotheker!
In het artikel ‘Fotosensibiliserende geneesmiddelen: welke voorzorgen?’ vind je ons advies over hoe je jezelf het best kunt beschermen.
- Geneesmiddelen tegen acné verhogen de gevoeligheid van de huid voor de zon. Juist/Fout?
Waar. Sommige geneesmiddelen beïnvloeden het vermogen van het lichaam om de temperatuur te regelen en verhogen de gevoeligheid voor warmte. Vraag je apotheker of dit bij jouw medicatie het geval is! Het kan nodig zijn om je dosis tijdelijk aan te passen of zelfs te stoppen tijdens periodes van grote hitte. Verander je behandeling echter niet zonder eerst met je arts of apotheker te overleggen!
Ons artikel ‘Heeft hitte een effect op je medicatiegebruik?’ geeft je een overzicht van de soorten geneesmiddelen die je tolerantie voor hitte kunnen beïnvloeden. Je vindt ook enkele tips om het hoofd koel te houden in het artikel ‘Warme dagen? Zorg dragen’.
- Als het erg warm is, kun je je geneesmiddelen het best in de koelkast leggen zodat ze hun werking behouden. Juist/Fout?
Fout. Hoewel sommige geneesmiddelen niet goed tegen warmte kunnen, mag je ze niet in de koelkast bewaren, tenzij dit expliciet op de bijsluiter of door je apotheker wordt vermeld. Als algemene regel geldt dat geneesmiddelen op kamertemperatuur (15-25°C), op een koele, droge plaats en uit de buurt van licht moeten worden bewaard. Kortom, laat ze niet achter een raam staan. Ook niet in de badkamer, want vocht kan de werking verminderen. Een gesloten kast op een droge plaats biedt goede bewaarcondities voor de meeste geneesmiddelen, zelfs op het heetst van de dag.
In het artikel ‘Zijn jouw geneesmiddelen bestand tegen de hitte?’ vind je ons advies over hoe je je medicatie goed bewaart, zowel thuis als op reis!
Insectenbeten
- Muggen worden aangetrokken door ‘zoet’ bloed. Juist/Fout?
Fout. Muggen worden aangetrokken door de CO2 in onze adem, onze warmte en onze lichaamsgeur. Het is dus zinloos om je voeding te veranderen in de hoop minder gebeten te worden...
In ons artikel ‘Laat je zomer niet vergallen door muggen’ lees je hoe je muggen op afstand houdt.
- Het insectenwerend middel DEET mag ook gebruikt worden bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Juist/Fout?
Juist. DEET, het krachtigste insectenwerend middel, wordt al heel lang gebruikt en is bijzonder goed bestudeerd. Het kan gebruikt worden bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de concentratie. Voor kinderen vanaf 6 maanden en zwangere vrouwen wordt een concentratie van 20 tot 30% aanbevolen.
Lees voor meer informatie over insectenwerende middelen ons artikel ‘Laat je zomer niet vergallen door muggen’.
- Word je gestoken door een wesp, bij, horzel of hommel, verwijder de angel dan onmiddellijk. Juist/Fout?
Juist, tenminste als het om een bij gaat! Want Alleen bijen laten hun angel achter, in tegenstelling tot wespen, horzels en hommels (die je meerdere keren kunnen steken!). Als een bij zijn angel heeft achtergelaten, druk er dan niet meteen op, want dan komt er meer gif vrij. Verwijder de angel, maak de plek waar je gestoken bent schoon met water en zeep en gebruik een ontsmettingsmiddel.
Lees wat je moet doen bij een insectensteek in het artikel ‘Wespen, bijen, hommels en hoornaars: hoe behandel je een steek?’
Op reis
- Een geneesmiddel met dezelfde naam in het buitenland kan een andere samenstelling hebben. Juist/Fout?
Juist. Als je op reis gaat naar het buitenland, vergeet dan niet om voldoende van de geneesmiddelen die je nodig hebt mee te nemen, samen met de bijsluiter.
Het artikel ‘Nuttige tips voor je reisapotheek’ staat boordevol informatie, aarzel niet om het te raadplegen!
- Een geneesmiddel dat in België zonder voorschrift te koop is, kan in het buitenland een voorschrift vereisen. Juist/Fout?
Juist. Zelfs binnen de Europese Unie is het beleid van de lidstaten niet geharmoniseerd. Het kan dus zijn dat je in België geen voorschrift voor een bepaald geneesmiddel moet hebben, maar in Frankrijk bijvoorbeeld wel!
Lees voor meer informatie ons artikel ‘Waarom hier niet op voorschrift en in een ander land wel?’
- Je kunt al je geneesmiddelen meenemen op reis, zolang ze zijn gekocht in het land waar je woont. Juist/Fout?
Fout. Voor sommige geneesmiddelen moet je een paar administratieve formaliteiten vervullen als je ze in het buitenland gebruikt. Afhankelijk van de stof die jouw medicatie bevat, heb je een officieel begeleidend document nodig dat bewijst dat dit geneesmiddel jou is voorgeschreven in het kader van je medische behandeling.
Ga voor meer informatie naar deze pagina op de website van het FAGG.
- Met de Europese verzekeringskaart kun je overal in Europa gratis medische zorg krijgen. Juist/Fout?
Fout. De Europese ziekteverzekeringskaart is erg handig als je op vakantie gaat in de Europese Unie (en in bepaalde andere landen). Hiermee kun je medische behandelingen tijdens je verblijf vergoed krijgen. Maar let op: de hoogte van de vergoeding verschilt van land tot land! Als de zorg die je krijgt gratis is voor inwoners van het land waar je bent, dan is die voor jou ook gratis. Aan de andere kant, als dat niet zo is, krijg je slechts een gedeeltelijke vergoeding.
Als je meer wilt weten over de vergoeding van je medische kosten in het buitenland, lees dan het artikel ‘Op vakantie in het buitenland? Vergeet niet…’
Heb je deelgenomen aan onze quiz over de grote zomerthema's? Hier zijn de antwoorden!
Zonpreventie
- Alleen UVA-stralen kunnen huidkanker veroorzaken? Juist/Fout?
Fout. Zowel UVA- als UVB-stralen kunnen huidkanker veroorzaken. Sterker nog, ze zijn de belangrijkste oorzaak.
- UVA-stralen dringen diep door in de huid, wat leidt tot veroudering en het verschijnen van rimpels.
- Hoewel UVB-stralen de vorming van vitamine D mogelijk maken, veroorzaken ze ook zonnebrand.
Vergeet dus niet om jezelf te beschermen, en niet alleen tijdens het zonnebaden! Je wordt ook blootgesteld als je wandelt, klust, buiten speelt, enz.
Ga voor meer informatie naar het artikel ‘Genieten van de zon? Denk aan je huid!’
- Zonnecrème smeren volstaat om je tegen de zon te beschermen. Juist/Fout?
Fout. Zonnecrème is natuurlijk een must om je te beschermen tegen UV-stralen en het risico op huiskanker te minimaliseren, op elke leeftijd. Maar zeggen dat het 'volstaat' is niet juist. De effectiviteit hangt af van een aantal factoren, zoals de beschermingsfactor, hoe vaak je het gebruikt, hoeveel je aanbrengt, enzovoort.
Geen enkele crème biedt echter volledige bescherming! Daarom is het essentieel om je zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon. Blijf in de schaduw tussen 12.00 en 15.00 uur en vergeet niet de UV-index te controleren op meteo.be of via een app. Je vindt al onze adviezen in het artikel ‘Veilig in de zon: tips & tricks’.
- Het UVA-logo op je zonnecrème betekent dat deze enkel beschermt tegen UVA-stralen. Juist/Fout?
Fout. Het UVA-logo omringd door een cirkel betekent dat het product voldoet aan de Europese normen voor bescherming tegen UVA-stralen. Dit wil echter niet zeggen dat dit de enige bescherming is die het product biedt. Op sommige zonnecrèmes zie je ook de afkorting ‘UVB’ staan. Zie je dit niet op jouw product? Geen paniek! In werkelijkheid is er wel degelijk bescherming tegen UVB. Je kunt dit afleiden uit de zonbeschermingsfactor (15, 30, 50, 50+, enz.) die je informatie geeft over de UVB-bescherming.
In het artikel ‘Veilig in de zon: hoe smeren?’ vind je 3 tips om het juiste product te kiezen.
- Als je voedingssupplementen neemt om je huid voor te bereiden op de zon, kan je een lager niveau van zonbescherming gebruiken. Juist/Fout?
Fout. De wetenschappelijke gegevens over deze voedingssupplementen zijn erg beperkt. Als je een kuur wilt beginnen, praat dan met een gezondheidsprofessional en… vergeet vooral niet de basismaatregelen om je te beschermen tegen de zon: zonnecrème en geschikte kleding, blootstelling vermijden tijdens de warmste uren, enz.
Lees ons artikel ‘Je huid voorbereiden op de zon?’ voor meer info over deze voedingssupplementen.
Hitte, zon en geneesmiddelen
- Zonnecrème smeren volstaat om je tegen de zon te beschermen. Juist/Fout?
Juist. Geneesmiddelen tegen acné behoren tot de zogenaamde fotosensibiliserende geneesmiddelen. Die veroorzaken abnormaal sterke reacties van de huid na blootstelling aan UV-stralen (zon en zonnebank).
In het artikel ‘Welke geneesmiddelen maken je huid gevoeliger voor de zon’ vind je een (niet volledige) lijst van de soorten geneesmiddelen die fotosensibiliserend zijn. Als je medicatie gebruikt, praat dan met je apotheker. Hij of zij kan je vertellen of de geneesmiddelen die je gebruikt daartoe behoren.
- Bij erg warm weer kunnen bepaalde geneesmiddelen het vermogen van het lichaam om de temperatuur te regelen beïnvloeden. Juist/Fout
Fout. Of toch in de meeste gevallen. Onderbreek je behandeling nooit op eigen initiatief! In het geval van bepaalde fotosensibiliserende geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor acné, is het inderdaad mogelijk om de behandeling de dag voor, de dag van en de dag na de blootstelling aan de zon te onderbreken. Dit is echter niet altijd het geval. Vraag advies aan je apotheker!
In het artikel ‘Fotosensibiliserende geneesmiddelen: welke voorzorgen?’ vind je ons advies over hoe je jezelf het best kunt beschermen.
- Geneesmiddelen tegen acné verhogen de gevoeligheid van de huid voor de zon. Juist/Fout?
Waar. Sommige geneesmiddelen beïnvloeden het vermogen van het lichaam om de temperatuur te regelen en verhogen de gevoeligheid voor warmte. Vraag je apotheker of dit bij jouw medicatie het geval is! Het kan nodig zijn om je dosis tijdelijk aan te passen of zelfs te stoppen tijdens periodes van grote hitte. Verander je behandeling echter niet zonder eerst met je arts of apotheker te overleggen!
Ons artikel ‘Heeft hitte een effect op je medicatiegebruik?’ geeft je een overzicht van de soorten geneesmiddelen die je tolerantie voor hitte kunnen beïnvloeden. Je vindt ook enkele tips om het hoofd koel te houden in het artikel ‘Warme dagen? Zorg dragen’.
- Als het erg warm is, kun je je geneesmiddelen het best in de koelkast leggen zodat ze hun werking behouden. Juist/Fout?
Fout. Hoewel sommige geneesmiddelen niet goed tegen warmte kunnen, mag je ze niet in de koelkast bewaren, tenzij dit expliciet op de bijsluiter of door je apotheker wordt vermeld. Als algemene regel geldt dat geneesmiddelen op kamertemperatuur (15-25°C), op een koele, droge plaats en uit de buurt van licht moeten worden bewaard. Kortom, laat ze niet achter een raam staan. Ook niet in de badkamer, want vocht kan de werking verminderen. Een gesloten kast op een droge plaats biedt goede bewaarcondities voor de meeste geneesmiddelen, zelfs op het heetst van de dag.
In het artikel ‘Zijn jouw geneesmiddelen bestand tegen de hitte?’ vind je ons advies over hoe je je medicatie goed bewaart, zowel thuis als op reis!
Insectenbeten
- Muggen worden aangetrokken door ‘zoet’ bloed. Juist/Fout?
Fout. Muggen worden aangetrokken door de CO2 in onze adem, onze warmte en onze lichaamsgeur. Het is dus zinloos om je voeding te veranderen in de hoop minder gebeten te worden...
In ons artikel ‘Laat je zomer niet vergallen door muggen’ lees je hoe je muggen op afstand houdt.
- Het insectenwerend middel DEET mag ook gebruikt worden bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Juist/Fout?
Juist. DEET, het krachtigste insectenwerend middel, wordt al heel lang gebruikt en is bijzonder goed bestudeerd. Het kan gebruikt worden bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de concentratie. Voor kinderen vanaf 6 maanden en zwangere vrouwen wordt een concentratie van 20 tot 30% aanbevolen.
Lees voor meer informatie over insectenwerende middelen ons artikel ‘Laat je zomer niet vergallen door muggen’.
- Word je gestoken door een wesp, bij, horzel of hommel, verwijder de angel dan onmiddellijk. Juist/Fout?
Juist, tenminste als het om een bij gaat! Want Alleen bijen laten hun angel achter, in tegenstelling tot wespen, horzels en hommels (die je meerdere keren kunnen steken!). Als een bij zijn angel heeft achtergelaten, druk er dan niet meteen op, want dan komt er meer gif vrij. Verwijder de angel, maak de plek waar je gestoken bent schoon met water en zeep en gebruik een ontsmettingsmiddel.
Lees wat je moet doen bij een insectensteek in het artikel ‘Wespen, bijen, hommels en hoornaars: hoe behandel je een steek?’
Op reis
- Een geneesmiddel met dezelfde naam in het buitenland kan een andere samenstelling hebben. Juist/Fout?
Juist. Als je op reis gaat naar het buitenland, vergeet dan niet om voldoende van de geneesmiddelen die je nodig hebt mee te nemen, samen met de bijsluiter.
Het artikel ‘Nuttige tips voor je reisapotheek’ staat boordevol informatie, aarzel niet om het te raadplegen!
- Een geneesmiddel dat in België zonder voorschrift te koop is, kan in het buitenland een voorschrift vereisen. Juist/Fout?
Juist. Zelfs binnen de Europese Unie is het beleid van de lidstaten niet geharmoniseerd. Het kan dus zijn dat je in België geen voorschrift voor een bepaald geneesmiddel moet hebben, maar in Frankrijk bijvoorbeeld wel!
Lees voor meer informatie ons artikel ‘Waarom hier niet op voorschrift en in een ander land wel?’
- Je kunt al je geneesmiddelen meenemen op reis, zolang ze zijn gekocht in het land waar je woont. Juist/Fout?
Fout. Voor sommige geneesmiddelen moet je een paar administratieve formaliteiten vervullen als je ze in het buitenland gebruikt. Afhankelijk van de stof die jouw medicatie bevat, heb je een officieel begeleidend document nodig dat bewijst dat dit geneesmiddel jou is voorgeschreven in het kader van je medische behandeling.
Ga voor meer informatie naar deze pagina op de website van het FAGG.
- Met de Europese verzekeringskaart kun je overal in Europa gratis medische zorg krijgen. Juist/Fout?
Fout. De Europese ziekteverzekeringskaart is erg handig als je op vakantie gaat in de Europese Unie (en in bepaalde andere landen). Hiermee kun je medische behandelingen tijdens je verblijf vergoed krijgen. Maar let op: de hoogte van de vergoeding verschilt van land tot land! Als de zorg die je krijgt gratis is voor inwoners van het land waar je bent, dan is die voor jou ook gratis. Aan de andere kant, als dat niet zo is, krijg je slechts een gedeeltelijke vergoeding.
Als je meer wilt weten over de vergoeding van je medische kosten in het buitenland, lees dan het artikel ‘Op vakantie in het buitenland? Vergeet niet…’
Laatst gewijzigd op 24/06/2024
© APB 2024 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement
Vind een apotheek
Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.
Recent door jou geraadpleegde apotheken
Openingsuren
maandag | {{item.openingHours[0].open1}} | {{item.openingHours[0].open2}} | Contacteer de apotheek voor haar openingsuren |
---|---|---|---|
dinsdag | {{item.openingHours[1].open1}} | {{item.openingHours[1].open2}} | |
woensdag | {{item.openingHours[2].open1}} | {{item.openingHours[2].open2}} | |
donderdag | {{item.openingHours[3].open1}} | {{item.openingHours[3].open2}} | |
vrijdag | {{item.openingHours[4].open1}} | {{item.openingHours[4].open2}} | |
zaterdag | {{item.openingHours[5].open1}} | {{item.openingHours[5].open2}} | |
zondag | {{item.openingHours[6].open1}} | {{item.openingHours[6].open2}} |
Diensten beschikbaar in de apotheek
{{service.desc}}
Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:
In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)