20 maart 2025

“Help, ik heb last van ontwenningsverschijnselen! ”

“Help, ik heb last van ontwenningsverschijnselen! ”

Wanneer je rookt, raakt je lichaam gewend aan nicotine. Die stof beïnvloedt je hersenen en zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt – ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Daardoor voel je je even goed, maar je hersenen passen zich aan en gaan hierop rekenen. Stop je met roken? Dan moet je lichaam weer wennen aan een leven zonder nicotine. Dit kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken.

Na verloop van tijd maakt je lichaam meer nicotinereceptoren aan en wordt de natuurlijke productie van neurotransmitters verminderd … je hersenchemie wordt afhankelijk van de regelmatige toevoer van nicotine. Wanneer je stopt met roken ontstaat er een tijdelijke onbalans: de extra nicotinereceptoren krijgen plots geen nicotine meer en je hersenen moeten opnieuw leren om zelf voldoende neurotransmitters aan te maken, je natuurlijke systeem moet zich herstellen en daarom kan je dus last hebben van afkickverschijnselen.

Slim omgaan met afkickverschijnselen

Je neemt een moedige beslissing door te stoppen met roken. De eerste dagen kunnen zwaar zijn als je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Slapeloosheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, verhoogde eetlust, prikkelbaarheid, benauwdheid, sombere gedachten, angst, constipatie, wisselingen in lichaamstemperatuur, misselijkheid, hoestbuien, … de lijst is inderdaad lang maar wees gerust, niet iedereen die stopt met roken heeft last van ontwenningsverschijnselen én er bestaan ook hulpmiddelen die de afkickverschijnselen verminderen of onderdrukken. Zoals nicotinevervangers  en bepaalde geneesmiddelen. Het goede nieuws: de fysieke ontwenningsverschijnselen nemen meestal binnen de 2 tot 4 weken af. Het is vooral belangrijk om manieren te vinden om deze ‘afkickperiode’ zonder kleerscheuren door te komen.  

Hier zijn enkele tips om vol te houden: 

  1. Realiseer je dat ze maar een tijdelijk kwaad zijn voor een welriekend en gezonder leven zonder sigaret. Heb je plots een sterke drang naar een sigarettenpufje? Geef er vooral niet aan toe. Dit moment duurt hoogstens enkele minuten. Wanneer je niet toegeeft zal je nadien telkens weer trots zijn op jezelf. 
  2. Roken is meer dan een verslaving, het is dikwijls ook een gewoonte. Probeer de slechte gewoonte in te ruilen voor een gezonde optie: drink een glas water of een kop thee op momenten dat je het roken mist. Probeer vooral de sigaret niet te vervangen door het eten van zoetigheid om zo gewichtstoename te beperken.
  3. Concentratieproblemen zijn heel normaal in deze periode. Plan daarom je belangrijke taken in de ochtend, wanneer je energie meestal het hoogst is. Merk je dat je prikkelbaar wordt? Dan kan lichaamsbeweging enorm helpen, zelfs een korte wandeling van 10 minuten vermindert al stress en doet je goesting in een sigaret afnemen. 
  4. 's Avonds kunnen de ontwenningsverschijnselen soms sterker aanvoelen. Zorg voor ontspanning door bijvoorbeeld een warm bad te nemen of te lezen. Mensen die stoppen met roken vinden het vaak ook fijn om met hun handen bezig te zijn: een stressballetje kan wonderen doen of waarom niet creatief aan de slag gaan: tekenen, breien, ...  
  5. Wat ook kan helpen is het bijhouden van je successen in een dagboek. Elke dag zonder sigaret is een overwinning. Schrijf bijvoorbeeld neer hoeveel geld je al hebt uitgespaard, of hoe je conditie – vaak al binnen enkele dagen – erop vooruitgaat. 
  6. Heb je een moeilijk moment? Telefoneer een vriend of familielid die je steunt in je beslissing.
  7. Onthoud dat elk ontwenningsverschijnsel betekent dat je lichaam aan het herstellen is. De zin om te roken komt in golven en gaat ook weer voorbij. Met elke dag die voorbijgaat, word je sterker en gezonder

Laatst gewijzigd op  24/03/2025

© APB 2025 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)