Deze website gebuikt cookies. Cookies zijn kleine bestanden die worden gebruikt om uw comfort bij het bezoeken van een website op een computer of mobiel apparaat te vergemakkelijken. Ze worden ook om technische redenen gebruikt.
Zoek je info over gezondheid of geneesmiddelen?
Op zoek naar nuttige en praktische informatie over gezondheid en diensten in je apotheek? Dan ben je op je juiste plek!
Snurken doen we allemaal wel eens. Als we verkouden zijn, of een glaasje te veel ophebben. Niks om van wakker te liggen. Tenzij je ernaast ligt natuurlijk. Snurken kan funest zijn voor de nachtrust van je partner. En soms ook voor die van jezelf. Maar waarom snurken we? Wanneer wordt het een gezondheidsrisico? En wat kun je doen als het gesnurk in je slaapkamer klinkt als een kettingzaag?
Het is al winters koud, maar van een griepepidemie zijn we voorlopig gespaard gebleven. Dat is niet abnormaal, de grieppiek valt doorgaans later in het winterseizoen. Behoor je tot een risicogroep en wil je van het vervelende virus gespaard blijven? laat je dan vaccineren. Het is nog niet te laat!
Elke winter belanden duizenden baby’s in het ziekenhuis omwille van een ernstige infectie aan de luchtwegen, veroorzaakt door het RS-Virus. Ook oudere mensen met een chronische ziekte en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn extra kwetsbaar voor ernstige RSV-complicaties. Gelukkig is sinds kort mogelijk om risicopersonen preventief te beschermen tegen RSV-infecties.
De infectie is verre van onschuldig want de complicaties kunnen zeer ernstig zijn, zeker bij kwetsbare mensen. Laat je beschermen! Je vaccin ligt voor je klaar bij de apotheek. Je hebt geen voorschrift nodig en je griepvaccin kan ook toegediend worden bij heel veel apotheken.
Sciensano meldt dat het aantal hiv-diagnoses in 2023 in ons land met 13 % (665 nieuwe gevallen) is gestegen ten opzichte van 2022. Na jaren van dalende cijfers is dit al drie jaar op rij een verontrustende trend die om gerichte actie vraagt.
Antimicrobiële resistentie (AMR) staat van 18 tot 24 november 2024 wereldwijd in de schijnwerpers tijdens de World AMR Awareness Week. Onder het motto ‘Educate. Advocate. Act now.’ Zo niet stevenen we volgens experts af op een 'post-antibioticatijdperk', waarin ogenschijnlijk simpele infecties weer levensbedreigend kunnen worden.
Het is al lang duidelijk dat roken om heel wat redenen slecht is voor de gezondheid. Mocht je toch nog op zoek zijn naar een reden om te stoppen, weet dan dat meer dan 25% van de langdurige rokers een langzaam verergerende vorm van luchtwegvernauwing ontwikkelt. Dit noemt men COPD (Chronic obstructive pulmonary disease) of rokerslong.
Ben je ervan overtuigd dat jij je medicatie correct gebruikt? Kies voor zekerheid en overloop het nog even met je apotheker tijdens een volgend apotheekbezoek. Chronisch medicatiegebruik is niet vanzelfsprekend en verschillende patiënten ervaren hierbij moeilijkheden. Je apotheker kan je daarbij helpen.
Is jouw apotheekkastje ook zo rommelig? Zitten er nog geneesmiddelen in die je al jaren niet meer hebt bekeken? Die je niet meer gebruikt, of die intussen vervallen zijn? Breng ze naar je apotheker! Die zorgt ervoor dat ze veilig worden vernietigd.
We krijgen regelmatig vragen van lezers over de werking in de apotheek, diensten van de apotheker en over geneesmiddelen. In onze reeks ‘Vraag van de lezer’ beantwoorden we die uiteraard met plezier!
Van 4 tot 10 november is het terug #MedSafetyWeek, een jaarlijks internationaal initiatief van het Uppsala Monitoring Centre (UMC) om het cruciale belang van correct geneesmiddelengebruik en de risico's van bijwerkingen te benadrukken. Ook jij kan een rol spelen in het bevorderen van farmacovigilantie of geneesmiddelenbewaking!
Heeft je kind plotseling blaasjes op voeten, handen en mond gekregen? Dit is een symptoom van hand-voet-mondziekte. Wees niet ongerust, het is een volledig goedaardige infectie.