Luizen

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Luizen zijn kleine parasieten die op je hoofdhuid en in je haren leven. Ze voeden zich met bloed en hun speeksel veroorzaakt de kenmerkende, hevige jeuk. De luizeneitjes of ‘neten’ kleven in het haar.

Om zeker te zijn dat je luizen hebt, kan je de ‘nat-kam-methode’ toepassen. Deze methode kan je ook gebruiken als behandeling. (zie ‘behandeling’ voor de volledige uitleg over de ‘nat-kam-methode’.)

Het is belangrijk om ook alle huisgenoten te controleren en alle knuffels, beddengoed, handdoeken, kammen en haarborstels te wassen bij een hoge temperatuur (min. 60 °C). Wanneer het niet mogelijk is om bepaalde items te wassen bij hoge temperatuur kan je deze ook in een gesloten plastic zak steken gedurende ongeveer 15 dagen.

Oorzaken

Luizen kunnen gemakkelijk overgedragen worden van de ene persoon op de andere. Dit gebeurt via rechtstreeks contact en eventueel via indirect contact met bijvoorbeeld een muts, sjaal, handdoek of haarborstel van iemand die luizen heeft. Luizen kunnen bij iedereen voorkomen en hebben niets te maken met hygiëne. Het is dus niet zo dat iemand met luizen een slechte hygiëne heeft.

Wanneer zeker naar de dokter?

Luizen zijn niet gevaarlijk dus meestal is het niet noodzakelijk om naar je arts te gaan. Aarzel niet om je apotheker om raad te vragen. Hij of zij zal je de juiste begeleiding en raad geven wanneer de luizen na verschillende behandelingen nog niet weg zijn.

Behandeling

Luizen behandel je best zo snel mogelijk. De ‘nat-kam-methode’ is de behandeling bij voorkeur. Deze pas je minimum 2 x per week toe gedurende minimum 2 weken.

  • Buig voorover.
  • Maak het haar goed nat.
  • Breng veel conditioner aan.
  • Spoel het haar niet uit.
  • Start met kammen met een fijne luizenkam.
  • Kam systematisch van in de nek naar het voorhoofd toe. Hierbij start je aan de ene kant van het hoofd en kam je telkens in banen naar de andere kant van het hoofd. Na elke kambeweging veeg je de kam af aan wit keukenpapier om te kijken of je luizen ziet.
  • Zit vervolgens rechtop en kam nu in de andere richting, dus van het voorhoofd naar de nek.
  • Kam terug in banen van het ene oor naar het andere oor en blijf je kam telkens afvegen.
  • Als je het volledige haar gekamd hebt spoel je je kam en het haar goed uit met water.

Dimethicon is een product dat kan gebruikt worden en een film rond de luis legt waardoor de luis stikt en sterft. Het product is niet gevaarlijk en luizen wennen niet aan deze behandeling waardoor het doeltreffend blijft, zelfs wanneer je kind vaak hiermee behandeld wordt. Meestal is het noodzakelijk de behandeling na 1 week te herhalen.

Kinderen

Behandel kinderen en zeker jonge kinderen bij voorkeur met de ‘nat-kam-methode’.

Zwangerschap en borstvoeding

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, maak je best gebruik van de ‘nat-kam-methode’ om luizen te bestrijden. Indien dit niet voldoende is kan dimethicone gebruikt worden.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Luizen behandel je best zo snel mogelijk. De ‘nat-kam-methode’ is de behandeling bij voorkeur. Deze pas je minimum 2 x per week toe gedurende minimum 2 weken. Het is belangrijk om ook alle huisgenoten te controleren en alle knuffels, beddengoed, handdoeken, kammen en haarborstels te wassen bij een hoge temperatuur (min. 60 °C). Wanneer het niet mogelijk is om bepaalde items te wassen bij hoge temperatuur kan je deze ook 48 uur apart leggen want luizen sterven als ze zich 48 uur niet kunnen voeden. Een andere optie is om alles een nacht in de diepvries te steken.

© APB 2024 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)