Oogontsteking

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Bij een oogontsteking heb je irritatie (tranen, jeuk, branderig gevoel, het gevoel van een zandkorrel) aan 1 of soms zelfs beide ogen. Je oog kan dik en rood zijn en er kan etter in je oog zitten waardoor het ‘s morgens ook wat kan dichtplakken.

Oorzaken

Een oogontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus. Soms kan een bacterie ook een oogontsteking veroorzaken. Een oogontsteking door herpes of een seksueel overdraagbare aandoening zoals chlamydia of gonorroe is ook mogelijk.

Wanneer zeker naar de dokter?

Wanneer je oogontsteking niet over is na 1 à 2 weken.

Als je klachten steeds erger worden of als je 1 van de volgende klachten hebt :

  • Pijn in je ogen
  • Slechter beginnen zien
  • Niet tegen licht kunnen

Als je een oogziekte hebt.

Als je onlangs geopereerd bent aan je ogen.

Als je een verminderd immuunsysteem hebt.

Behandeling

Een oogontsteking gaat meestal vanzelf over na 1 tot 2 weken. Het is dus niet altijd nodig om een oogontsteking te behandelen.

Maak je oog wel meerdere keren per dag schoon met proper water of fysiologisch serum. Wrijf hierbij van buiten naar binnen (naar je neus toe) het vuil weg. Vermijd fel zonlicht en draag geen make-up.

Draag geen contactlezen als je een oogontsteking hebt. Als je ontsteking gedaan is, vervang dan je lenzen en gebruik een nieuw paar als je geen gebruik maakt van daglenzen.

Was je handen na contact met je oog zodat je je ander oog of andere mensen niet besmet.

In bepaalde gevallen, bij een ernstige oogontsteking, kan gekozen worden voor een lokale behandeling met een oogdruppel, -gel of -zalf.

Kinderen

Contacteer zeker je arts of apotheker als je vermoedt dat je kindje een oogontsteking heeft. Reinig regelmatig de oogjes en was je handen zorgvuldig voor en na de verzorging.

Zwangerschap en borstvoeding

Een geneesmiddel, zelfs in de vorm van een oogdruppel kan in de bloedbaan terecht komen en je ongeboren baby bereiken. Vraag altijd advies aan je arts of apotheker voordat je een geneesmiddel gebruikt tijdens je zwangerschap.

Tijdens de borstvoeding moet rekening gehouden worden met het feit dat sommige geneesmiddelen via de moedermelk ongewenste effecten kunnen veroorzaken bij het kind. Bespreek dit steeds met je arts en apotheker.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Maak je oog wel meerdere keren per dag schoon met proper water of fysiologisch serum. Wrijf hierbij van buiten naar binnen (naar je neus toe) het vuil weg. Vermijd fel zonlicht en draag geen make-up. Draag geen contactlezen als je een oogontsteking hebt. Was je handen na contact met je oog zodat je je ander oog of andere mensen niet besmet. In bepaalde gevallen, bij een ernstige oogontsteking, kan gekozen worden voor een lokale behandeling met een oogdruppel, -gel of -zalf.

© APB 2024 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)